Certificat de performanta energetica

CERTIFICATUL DE PERFORMANTA ENERGETICA este elaborat de un AUDITOR ENERGETIC - AEci - atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru orice tip de apartament, casa sau bloc construit sau aflat in constructie si este valabil 10 ani de la emiterea sa. Conform Legii nr.372/2005 publicata in MO, Partea I, nr. 1144 din 19.12.2005 si Ordonantei OUG 114/23.12.2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 919/29.12.2009 obligativitatea existentei certificatului energetic pentru a se putea efectua o tranzactie imobiliarade orice gen, (vanzare - cumparare sau inchiriere) a intrat in vigoare de la 01.01.2011 si cumparatorului ii revine sarcina de a solicita vanzatorului Certificatul Energetic pentru locuinta.

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare sau inchiriere clientul va afla cata energie se consuma anual pe metrul patrat de spatiu util si decide astfel daca va alege o cladire de clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

Etapele elaborarii certificatului energetic al cladirii:

1. evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructie-instalatii aferente (incalzire, preparare/furnizare apa calda de consum, ventilare si climatizare, iluminat)

2. definirea cladirii de referinta atasata cladirii reale si evaluarea performantei energetice a acesteia

3. incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii analizate

4. notarea din punct de vedere energetic a cladirii

5. intocmirea certificatului de performanta energetica a cladirii.